Om Yvette/skaparen av Zak&Ting

Zak&Ting kommer bara lite till av sig själva 😉 Jag som ritar serien Zak&Ting heter Yvette Gustafsson och jag är bosatt i Göteborg sedan 2007. Karaktärerna kom till genom mitt examensprojekt på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors/Gävle. Jag gjorde ett test som hette “Förtjänar du att leva”, med en illustration av en ängel och en djävul. Lite senare tyckte jag att de två figurerna skulle göra sig bra i en serie, och jag gjorde en 7 sidor lång serie som handlade om hur de träffades (se Snälla flickor vill ha stygga pojkar). Resten är, som man säger, historia.

Jag är uppvuxen på en liten ort som heter Åsbro, som ligger i mitten av Sydnärke. Ett riktigt tråkigt ställe, om jag ska säga det själv. Jag hade en massa vänner när jag växte upp, men hade alltid lite mer att önska. Jag lärde mig en massa saker tidigt i livet, bland annat med hjälp av min syster som var pigg på att lära vidare det hon lärt sig i skolan. Så jag lärde mig läsa tidigt, lärde mig engelska tidigt och var en stjärna i matte. Jag läste allt jag kom över när jag var liten, men släppte aldrig serierna till förmån för “vuxna böcker”. Vi prenumererade på Bamse, Musse Pigg, Kalle Anka, Min Häst, Buster och allt vad det nu var. Jag lärde mig läsa med hjälp av albumen Finn&Fiffi, som ännu idag står i bokhyllan.

Influenserna är många, förutom redan nämnda läste jag allt jag kom över i serie- och bokväg. När vi hälsade på min mormor på somrarna hade hon en låda i hallen full med serier. Det var spindelmannen, Stålmannen, Knasen, 91:an karlsson, Kalle Anka, Björnbusarna… you name it.

2009 – 2017 arbetade jag med seriealbumet Zak&Ting: Jobbiga jävlar, som jag sedan publicerade på eget förlag. Det blev fyra delar som släpptes under 2017-2018. Under tiden gjorde jag även ett sidoäventyr: Zak&Ting: Orienterarna och Zak&Ting: Helveteskatten.

Välkommen hit! Skriv gärna en rad, jag vill veta mer om mina läsare 🙂 Allt gott, hälsningar från Yvette

Följ mig på Facebook. Gilla!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.