Get ready: 1 september händer det!

Jag gjorde en vlogg om det, den är inte så fasligt lång:

Skaffa! Klicka på bilden 🙂

Rysliga förskolan av Lina Neidestam

“Hack hack, hack hack … Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket? Perfekt högläsning för alla spänningsälskande förskolebarn.”

Lina Neidestam är mest känd för sin karaktär Zelda, men här är hennes första barnbok som hon både skrivit och ritat.

Den är jättefin, och den utspelar sig i Göteborg. Den som bor i Göteborg kommer förmodligen att känna igen sig i vissa bilder 🙂 Våga testa nytt!

Våga testa nytt

När jag instagrammade för Bokmässan gjorde jag en liten undersökning i stories. Jag ställde frågan “vad läste du för seriealbum senast?” och svaren jag fick var:

 • The Graveyard book, Neil Gaiman
 • Tintin 
 • Familjen Hedenhös
 • Min häst bästa, Lena Furberg
 • Mafalda
 • Närmare kommer vi inte, Anneli Furmark
 • Det om kvinnliga könet, Liv Strömqvist
 • Saga, vol 8
 • Tintin
 • Love Hurts Deluxe, Kim W Andersson
 • Fables
 • Lucky Luke
 • Gamla Alverfolket, del 1
 • Nemi
 • Mumin
 • Bamse biblioteket
 • Death of Stalin
 • Nemi nr 6
 • Love hurts 1 och 2

Jag har blandade känslor vad gäller den här listan. Det är väldigt mycket gammalt :/ Läser man inte nyare grejer? Vågar man inte läsa nytt? Är serier så förknippat med dåtid att det inte blir mer än Barna Hedenhös, Lucky Luke och Tintin? Nu kanske jag är lite orättvis, det finns lite nyare grejer i listan också, som Saga och Fables, t.ex. (jättefina serier, läs dem!) När jag ställde frågan “Vad har du läst senast” fick jag helt andra svar, med mycket nyare verk.

Tyvärr var jag inte så snabb i huvudet att jag sparade de svaren också, det hade kunnat bli ett helt annat inlägg i så fall 😀 Lite mer jämförande, lite mindre raljerande. Förstås är det ok att läsa Lucky Luke etc. Men det är som när jag besökte en bokaffär häromdagen. En liten butik i en stor kedja, men halva butiken var anteckningsblock, pärmar och annat pysselmaterial till att göra egen scrapbooking eller liknande. Barnböcker fick några kvadratmeter och romaner, biografier och faktaböcker delade på fyra smala gångar. Inte ett enda seriealbum så långt ögat kunde nå. Jag började nästan gråta när jag gick därifrån. Är det någon idé att hålla på med det här, när det inte verkar vara speciellt många som vill ha det som inte är minst 50 år gammalt?

Men sedan gick jag även till Science Fiction-bokhandeln, som är en ren bokdröm att gå in i. Och jag fick veta av en kollega att SF-bokhandeln är den bokhandel som går bäst i Sverige. YAAAAY!!! Do your thing, SF-bok, Do your THING! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.