Skapande skola med ändrade planer

Den här veckan besökte jag en skola i Borås. En ganska stor skola med elever från förskolan och upp till åk 9. Jag skulle träffa åk 1-6 och ha lektioner under fyra dagar. Åk 1-3 skulle ha en lektion var och 4-6 fyra lektioner var, för jag är mest van vid att ha åk 4-6 så det fick bli så. De ville få så mycket som möjligt för pengarna och jag var som alltid villig att anpassa mig till nya förhållanden så det fick bli lite kortare lektioner än vanligt och ett ganska intensivt schema där jag hann träffa fler elever än vanligt.

Tyvärr hände det sig att när jag besökte åk 5 var det svårt – nästan omöjligt att hålla första lektionen på grund av att några elever var så högljudda och stökiga så resten av klassen hörde ingenting. Lärarna verkade vara rätt trötta på den här klassen, så de hade väldigt kort tålamod och sa att jag inte skulle komma tillbaka. Det stör mig. Det stör mig att jag inte fick ha alla mina pass med dem. Det stör mig att några få personer får diktera utkomsten för en större grupp som kanske vill jättemycket. Jag såg hur en elev verkligen försökte och ville vara med, men hans klasskompisar såg till att det inte gick. En annan tjej i klassen frågade mig i korridoren när jag skulle komma tillbaka och jag var tvungen att meddela att det tyvärr inte blir någon mer gång 🙁 Jag tyckte det var så synd att vi lade om schemat efter den lektionen, men lärarna tog det beslutet, för de känner klassen bäst. Jag vet inte vad som hade hänt om jag kommit tillbaka, kanske hade det varit fyra helt bortkastade lektioner, kanske hade det funkat. I en drömvärld och om det var en amerikansk high school film och jag var Jodie Foster så hade det ju såklart funkat, men nu är det inte så. Till er i åk 5 som faktist ville: jag hoppas vi ses igen. Till er i åk 5 som pajar era och era kamraters skolgång: jag hoppas att det löser sig för er. Kanske går det myror i huvudet på er för att det är så många intryck i klassrummet, och då hoppas jag att ni kan få en egen grupp där det kanske kan bli lite lugnare för både er och resten av er klass.

Min belöning kom sista dagen. I åk 6 var det också några rastlösa själar som hade lite svårt att koncentrera sig, kanske såg det som bortkastad tid att hålla på med serier. Men allra sista passet hittade de något som de tyckte var värt allihop och så gjorde de en helvändning. En av dem gjorde i raketfart dagens övning och lite till och fick nästan släpas ut ur klassrummet vid dagens slut <3 Då. Då är det värt de där timmarna när man tycker det är jobbigt och man ifrågasätter vad sjutton man håller på med om ingen tycker att det är värt något. Sedan var det också en massa fina elever i samma klass, några samarbetade på rätt hög nivå på när de gjorde sin serie, på ett sätt som jag aldrig sett innan och det var deras egen idé. Allt jag behövde göra förutom de instruktioner jag gav till alla var att komma med ett par förslag som de sedan gjorde om till sina helt egna. Det var jättehäftigt att se!

Tack, alla fina elever och lärare för en fin vecka!


Köp biljetter till Comic Con Stockholm redan nu!

I september är det dags för årets största nördevent inom serier, spel, film och en massa annat skoj! Det går att köpa biljetter redan nu, passa på innan priset går upp 🙂

 

Köp del 1 här
Köp del 2 här

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.