Örebro seriefestival – hur gick det?

Lördagen den 26 – söndagen den 27 november gick den allra första seriefestivalen i Örebro av stapeln och jag var där! Eftersom jag är uppväxt i trakterna kunde jag inte strunta i att åka dit. Jag vill så himla gärna att det ska finnas fler självklara festivaler att åka till, och jag hoppas att Örebro seriefestival kan vara en sån. Nå, vad hände, då? foto-2016-11-26-13-02-30
Festivalen var utspridd på några olika ställen med olika aktiviteter i centrala Örebro, mycket av panelerna/samtalen missade jag tyvärr för att jag hade mitt bord (se bild!) och vi hade våra bord på Kulturhuset, medan samtalen var på ABF. Det kan finnas en bra idé att festivalen händer på olika ställen, men det kan också stjälpa, om besökarna inte känner för att gå till olika ställen hela tiden eller så kanske de tänker “var det här allt?” och missar en massa. Det är svårt att veta, men det här var första arrangemanget så jag beredde mig på att vara väldigt förlåtande! Jag reste också lite lite lättare än vanligt, mest för min egen skull och för att det är något jag bestämt mig för sedan ett tag tillbaka – att försöka minska antalet titlar jag har med mig till festivalerna. Det blir så otroligt mycket på mitt bord att det blir förvirrande för den som kommer fram till bordet. Många tror att det är många olika kreatörer till sakerna på mitt bord, så jag spenderar en hel tid till att förklara olika koncept för dem. Jag kan inte rå för det, jag gillar ju att göra en massa olika saker och kan inte strunta i någon av dem. Den här gången fick Kalle Hizz stå åt sidan lite grann – mest för att jag spenderar väldigt mycket tid till att sälja in honom men får ganska lite tillbaka tyvärr. Jag satsade mer på Zak&Ting samt I hate London som fortfarande är himla lätt att sälja. Det är ett omslag som drar blickar till sig och köparen får mycket för pengarna, så det är en bra introduktion till min värld 😉

Kulturhuset är en ganska spännande lokal, det är lite som en teater där vi hade plan 2 som var den primära ytan, mest för förlag, och så vi fanzinister som stod på plan 3. Planet är som en teaterbalkong, ungefär, där vi kunde se ned på plan 2. Ingen vågade ta i från tårna och ropa till människor att de skulle gå upp en våning 😀 Det var ingen anstormning av besökare, tyvärr, men de som kom var väldigt positiva, nyfikna och var inte rädd för att köpa saker de inte kände igen (fast det inte var Kalle Anka, kors!) Det bådar gott inför framtiden! Det enda jag känner var lite outnyttjat i lokalen var scenen, som fick vara scen för fotografen – vilka som ville kunde bli fotograferade där uppe av en proffsig fotograf, men tyvärr såg jag inte någon fotograferas där uppe. Arrangörerna sa att det var planerat att det skulle pågå saker där uppe men att det blev teknikstrul och lite utrymmesskäl så det fick bli så. Det är inte en helt dålig idé med fotografhörna, men då tror jag den måste pimpas mycket, mycket mer. Jag skulle gärna se en backdropvägg, som på vilken modevisning/filmpremiär som helst 😛

Det var gratis för cosplayare att komma in – en jättebra idé tycker jag! Det var några som tog tillfället i akt men det kan definitivt bli fler. Så många esteter som finns i Örebro är jag säker på att det var många som missade ett gyllene tillfälle att visa upp sig!

En av de bästa sakerna med festivalen var att man kände sig så otroligt välkomnad! Hela crewet var glada och tillmötesgående och hälsade glatt. När jag hittade till mitt bord så låg där inte bara koden till Wi-Fi (ack så viktigt) utan också ett välkomstbrev med ordningsregler, plan för kvällen med middag på en närliggande restaurang och telefonnummer till ansvariga för det och lite annan info som var livsviktigt att veta. Att känna sig välkommen är Så Viktigt på ett arrangemang, det satte tonen fint för hela helgen – bara glada miner! Jag fick veta att det definitivt blir ett nästa år! (Hurra, sign me up!) och jag hoppas att det inte bara var önsketänkande utan att det faktiskt blir så. Jag hoppas även att det blir två dagar även då, för även om söndagar alltid är lite långsammare så är det trevligt att ha den dagen till att spinna vidare på de kontakter man fått under lördagen och speciellt under lördagkvällen under ev. fest/middag. Kanske kan det bli som under SIS/SPX, att många arrangerar egna aktiviteter i staden när de vet att det ändå är festival.

Tack för i år, Örebro seriefestival!

Vill du vara med och arrangera nästa år eller delta på något sätt? Kontakta dem redan nu!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.