Gästserie: Kalle Hizz. Ta en ärlig titt i spegeln, nu.

Jag läste för inte så länge sedan om olika typer av affärsmodeller och olika typer av ledare eller/och kreatörer med olika karaktäristiska drag. En av dessa var “the trickster” eller en joker, för den som hellre vill använda svenska. Ett citat jag minns är “ett sätt att vara allvarlig är att skämta”, något som var extra tydligt då det var vanligt med en kung som bjöd in gycklare och skojare, och där jokern var den enda som kunde driva med kungen. Han skämtade ju bara! Även om alla visste att det skämtaren sa var sant. Skämtarens ord kanske behöver lite tid att sätta sig, bara.

Igår såg jag Tropic Thunder för första gången. Jag hörde talas om den här filmen när den kom ut och att den omnämndes som alldeles utomordentligt tramsig, på ett bra sätt. Mitt minne kanske sviker mig, men det är så jag minns det. Eftersom jag inte är ett stort “låna gratis på Internet”-fan så har det inte blivit av att jag sett den, bara. Men igår kväll gick den på TV, så jag passade på. Det var rent och skärt trams från början till slut, såklart. Och som jag skrattade!! Det var den sortens Ben Stiller-film som tog mig tillbaka till Zoolander, som jag fortfarande lite då och då citerar one-liners från och att Robert Downey Jr. är med gör inte saken sämre.

En scen i filmen är talande för hur man kan förhålla sig till saker i livet, insåg jag idag när jag satt på tronen av uppenbarelser (toaletten). Det är när Tugg Speedman – Hot LZ (Ben Stiller) och Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) pratar om sina tidigare bedrifter inom film och Tugg pratar om hur han förberedde sig inför att spela efterbliven farmarpojke (i en film som senare sades vara den sämsta filmen i historien). Han gick in för det så mycket, “levde med andra efterblivna, levde sig in så mycket i hur det är att vara efterbliven att jag blev efterbliven” att han inte kunde förstå hur filmen kunde bli en sådan kalkonrulle. Kirk ser honom i ögonen och säger:

Kirk Lazarus: Everybody knows you never go full retard.

Tugg Speedman: What do you mean?

Kirk Lazarus: Check it out. Dustin Hoffman, ‘Rain Man,’ look retarded, act retarded, not retarded. Counted toothpicks, cheated cards. Autistic, sho’. Not retarded. You know Tom Hanks, ‘Forrest Gump.’ Slow, yes. Retarded, maybe. Braces on his legs. But he charmed the pants off Nixon and won a ping-pong competition. That ain’t retarded. Peter Sellers, “Being There.” Infantile, yes. Retarded, no. You went full retard, man. Never go full retard. You don’t buy that? Ask Sean Penn, 2001, “I Am Sam.” Remember? Went full retard, went home empty handed…

“You went full retard. Never go full retard.” och förklarar för honom att man ska inte vara sin roll, man ska spela sin roll och vara en illusion av det man ska spela. Ha en viss typ av distans till det hela (det är vad folk menar med: var inte så jävla skitbäst hela tiden, ha lite roligt ibland).

Tropic Thunder, 59:- på CDon. För den och lite mer påskgodis, klicka på bilden här.

Och på uppenbarelsetronen insåg jag att det är så sant att det nästan gör ont. De gånger jag har gått in för något så mycket att jag inte kan se något annat, trott att “det här är MIN grej, jag KAN det här, det här kommer inte att bli några som helst problem”, då har det gått helt åt helvete. Saker jag gör med en liten gnutta självdistans och “ja, det är kanske inte perfekt men det blir säkert bra” har gått över förväntan. Det kan vara en vanlig arbetsdag, där jag inte är så noga med att följa varje punkt till minsta detalj utan istället är lite mänsklig, då verkar människor tycka om mig lite, lite mer. Det får inte gå för långt, förstås, jag måste bry mig åtminstone lite grann. Om man inte bryr sig det minsta, då kommer det gå åt helvete då också.

Jag tänker på de som går in så hårt för saker, gör sitt 150% hela tiden, oavsett om det är på kneget, drömjobbet, hobbyprojektet, hemma, i relationer och så vidare och som ser andra i sin närhet komma och springa förbi (du vet, den där positionen du ville ha på jobbet, en säljtävling, nomineringar, priser, stipendium, bokkontrakt, framgångar och lycka), de som verkar ha det så lätt och bara hoppar förbi, och själv står du där och stampar. Kanske har du bara gone full retard?

Never go full retard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.