Gästserie: Kalle Hizz

Det här med dåligt, få kritik och det där med smak.

Lite då och då får man kritik. God som mindre god: konstruktiv eller bara destruktiv och oavsett vilken form det kommer i så beror det till sist vad man gör av det hela. Det är ganska svårt att göra något av destruktiv kritik, när man gjort något och får höra att man är dum i huvudet fast man får aldrig höra varför, någon har skrivit “Bajs är jävligt brunt” i ens gästbok på en utställning (det kan ha hänt..), eller bara.. tystnad, som också är en form av kritik. Den som inte bemödar sig svara eller ge en åsikt har redan sagt “jag bryr mig inte tillräckligt för att säga ett ord om det här”.

Den konstruktiva kritiken är oftast mer välkommen. Det kan vara svårt att ta till sig, speciellt om man inte har bett om coachning, trots att det kommer från en som bara menar väl. Jag har själv varit den som överfaller andra med goda, (ovälkomna) råd och kraftiga, högljudda uppmaningar trots att jag kanske bara skulle lyssnat och försökt förstå i första hand och vara förståsigpåare och tyckare med jävlaranamma i andra hand. Det är väl en viss frustration som ligger bakom; antingen att jag inte tagit mig tiden att förstå, eller att jag snabbt vill se en lösning på personens problem, något som kanske inte har hjälpt varken mig själv eller den jag försöker hjälpa speciellt mycket. Det är en svår konst att ge konstruktiv kritik (och man måste alltid komma ihåg att det bara är råd och inget som måste följas, även om du vet att du har rätt), helt enkelt.

Comixology bjuder in indie-artister!

endrygkoppkaffe
Den svenska versionen av “Coffee with an attitude”

Comixology har äntligen öppnat upp för indie-artister, det vill säga artister som inte är knutna till något förlag att publicera sina serier på deras app! Intresset för digitala serier är stort (way of the future..) och det skulle vara fantastiskt att bli distribuerad där. Det är fortfarande inget förlag, endast en distributör, men de har många användare och förhoppningsvis växer den delen av marknaden när de öppnar för fler genrer och mer serier i varje genre. Det jag publicerat digitalt hittills ligger på App Store och iBooks (förutom de pdf:s som går att köpa här på hemsidan, förstås), något som bara är tillgängligt för iOS-enheter. Det är ju synd och skam, egentligen. Men Comixology-appen finns för iPhone/iPad, Android, Kindle Fire och Windows 8  (samt i vilken webbläsare som helst, förstås) därför är det väldigt intressant.

Comixology släpper in de som möter de tekniska kraven och har ett visst mått av säljbarhet (de måste tro åtminstone lite grann på produkten, även fast det inte handlar om superhjältar :D), så håll tummarna för mig, hörni!

Den första serien jag skickat in till Comixology är “Coffee with an attitude”, en serie om fem unga, aspirerande artister (en singer/songwriter, en målare, två skådespelare och en författare) som hamnar bakom disken på samma café de egentligen skulle sitta och jobba på och “samla inspiration”. En dag åker chefen bort och då börjar mystiska saker hända… Serien ritade jag som 24-timmarsserie hösten 2011 och blev liggandes i byrålådan ett tag innan jag ville kännas vid den igen. När jag väl gjorde det kändes det roligt och bra igen och jag är glad att jag tog upp den igen.

Enda nackdelen med Comixology är att det bara är på engelska (jag gillar ju svenska) men man kan inte få allt här i världen.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.